Poetsen, Flossen en Spoelen: Zorg Goed Voor Uw Gebit.

Een goede verzorging van uw gebit begint bij het zorgvuldig poetsen van uw tanden. Dit houdt uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. Zo loopt u minder risico op gaatjes in gebitselementen en ontstekingen van het tandvlees. Voor een goede hygiëne is het belangrijk om tweemaal per dag uw gebit goed te verzorgen. Deze maand geven we een aantal tips om dit te doen.

Poetsen, Flossen en Spoelen: Zorg Goed Voor Uw Gebit

Tandenpoetsen: zo kunt u dit het beste doen

U poetst uw tanden om tandplak tegen te gaan, dit is een wit-gelig laagje op de tanden en bestaat uit onder andere bacteriën. Kies bij het tanden poetsen voor een zachte tandenborstel met een kleine borstelkop. U kunt zo het gehele gebit schoonmaken en u voorkomt dat het tandvlees gaat bloeden door te harde haren. Vervang uw tandenborstel om de drie maanden of wanneer de haren van de borstel (de haarbosjes) uit elkaar gaan staan.

Poets twee keer per dag, minstens twee minuten uw tanden. Het is vaak het makkelijkst om een vaste volgorde van poetsen aan te houden zodat u geen delen van uw gebit vergeet schoon te maken. U poetst uw tanden effectief wanneer u korte bewegingen maakt en uw tandenborstel in een hoek van 45 graden op uw tandvlees houdt.

U kunt ook een elektrische tandenborstel gebruiken. Deze borstel maakt de juiste poetsbeweging voor u. Hierdoor kunt u de focus leggen op het, op de juiste wijze, plaatsen van de borstel. Laat de elektrische borstel het werk doen en houdt de borstel per tand of kies enkele seconden stil. Een voordeel van elektrisch poetsen is dat u, bij de meeste elektrische borstels, een signaal krijgt na 2 minuten poetsen.

Weet u niet zeker of u op de juiste manier poetst? Uw tandarts of mondhygiënist kan u uitleggen hoe u dit het beste kunt doen.

Flossen is een kleine moeite

Om de ruimte tussen uw tanden te reinigen kunt u onder andere flossdraad gebruiken. Flossdraad is in verschillende soorten beschikbaar. Zo kan de dikte van flossdraad verschillen. Soms zit er een waslaag op het flossdraad. In overleg met uw tandarts of mondhygiënist kunt u bepalen welk flossdraad u kunt gebruiken.

In het begin kan flossen enigszins pijnlijk zijn. Dit komt vaak omdat uw tandvlees gevoelig of ontstoken is, hierdoor gaat het tandvlees vaak ook bloeden. Wanneer u dagelijks flosst zult u merken dat de klachten verminderen en uiteindelijk verdwijnen.

Bij het flossen heeft u een stukje flossdraad van ongeveer 40 centimeter nodig. De uiteinden van het draad moeten losjes om uw vingers gewikkeld worden. U spant ongeveer 3 cm flossdraad tussen u vingers en u brengt met duim en wijsvinger het flossdraad tussen uw tanden aan. Om tussen de tanden te reinigen maakt u heen-en-weergaande bewegingen. Werk het draad langzaam omhoog bij deze bewegingen. Herhaal dit bij elke tand of kies en span telkens een nieuw stukje flossdraad.

Het Gebruik Van Tandenstokers

Naast het flossen kunt u ook gebruik maken van tandenstokers om tussen uw tanden en kiezen te reinigen. Het gebruiken van een tandenstoker is eenvoudiger dan het flossen van uw tanden. Een tandenstoker is van hout en heeft een driehoekige vorm met een platte kant die toeloopt in een punt. Een tandenstoker kan verschillen van dikte. Afhankelijk van de ruimte tussen uw tanden en kiezen kunt u verschillende diktes gebruiken. Een ronde tandenstoker bestaat niet, dit zijn cocktailprikkers en kunnen gebruikt worden om etensresten te verwijderen. Een tandenstoker wordt daarentegen gebruikt om tandplak te verwijderen.

Wanneer u start met het gebruik van tandenstokers kan dit soms moeilijk en pijnlijk zijn. Het tandvlees kan gaan bloeden omdat dit nog ontstoken is, bij dagelijks gebruik van tandenstokers zullen ontstekingen verdwijnen en zal het bloeden stoppen. Mocht het tandvlees na enige tijd nog steeds bloeden, kan dit duiden op een verkeerde techniek. Overleg met uw tandarts of mondhygiënist en informeer naar de juiste techniek.

Ragen Met Ragers

Tot slot kunt u ragers, ook wel interdentaal- of spiraalboortjes genoemd, gebruiken voor het reinigen tussen de tanden en kiezen. Als er genoeg ruimte is tussen de gebitselementen kunt u gebruik maken van een rager, deze zijn er in verschillende diktes en soorten. Sommige ragers hebben een lange spiraalboor, andere ragers hebben een kort borsteltje dat in een handvat of houder moet worden vastgezet. Ook bij het gebruik van ragers kan het tandvlees gaan bloeden, dit zal na enige tijd moeten stoppen.

Voordat u de rager gebruikt, maakt u deze eerst nat. Vervolgens pakt u de rager tussen duim en wijsvinger vast en duwt u deze tussen de tanden. Met uw andere vinger ondersteunt u aangrenzende gebitselementen. Voorkom het doorschieten van de rager.  Een rager dient enige weerstand te ondervinden. De metalen kern mag de gebitselementen en het tandvlees niet raken. Wanneer u merkt dat u in uw tandvlees prikt, dient u de rager schuiner in te zetten. Overleg met uw tandarts of mondhygiëniste welke rager het best bij u past. Verkeerd gebruik van een rager kan schade aan tanden of kiezen veroorzaken.

Mondspoelwater als extra bescherming

Naast het poetsen en flossen van tanden is het raadzaam om mondspoelmiddelen te gebruiken. Er zijn verschillende soorten mondspoelmiddelen.

Een mondspoelmiddel met fluoride versterkt het tandglazuur. Tandartsen en mondhygiënisten adviseren het gebruik hiervan vaak bij mensen met een verhoogde kans op gaatjes of ontstekingen.

Een mondspoelmiddel met chloorhexidine voorkomt de vorming van tandplak op uw gebit. Dit middel mag u niet langer dan 1 à 2 weken gebruiken omdat het verkleuringen van de tanden en tong, een vieze smaak en een branderig gevoel van uw slijmvliezen kan veroorzaken. U kunt tegenwoordig overal mondspoelmiddelen kopen. Koop bij voorkeur een mondspoelmiddel zonder alcohol.

Bel direct voor een afspraak

logo krt clibris blue-clinics knmt-gevisiteerd-klein knmt-gevisiteerd-klein

Lid van de KNMT (klachtenregeling), de NVVP, de NVVE, de NVT, de NVVRT en de NVOI

Website door: Donkeys & Co.