Cosmetisch Tandheelkunde 2: Kronen En Bruggen

Cosmetische tandheelkunde betreft het verfraaien van het uiterlijk van het gebit. Vorige maand hebben we het gehad over facings. In deel 2 van de blog over cosmetische tandheelkunde bespreken we kronen en bruggen.

Middels kronen en bruggen kan men tanden of kiezen vervangen, versterken en/of verfraaien. Voor een behandeling waarbij u een kroon of brug laat plaatsen, zult u meerdere keren terug moeten komen bij de tandarts.

Wat is een kroon en waarom is het nodig?

Waar bij een facing alleen het buitenste vlak van een gebitselement wordt bedekt, wordt er bij een kroon een groter gedeelte van het gebitselement weggeslepen en vervolgens wordt hier de kroon op vastgezet.

Een kroon is een kapje van metaal, keramiek of een combinatie van beide dat precies over een afgeslepen gebitselement past. De kroon wordt hierop vastgelijmd en zorgt ervoor dat het gebitselement de gewenste vorm en kleur krijgt. Een kroon kan nodig zijn wanneer een vulling onvoldoende houvast kan vinden aan het gebitselement, het gebitselement ernstig verzwakt is of wanneer de kleur of vorm van het gebitselement moet worden veranderd.

Cosmetisch Tandheelkunde 2: Kronen En Bruggen

Wat is een brug en waarom is het nodig?

Het doel van een brug is in eerste instantie om ontbrekende gebitselementen te vervangen. Daarnaast kunnen we met een brug, net als met kronen, het gebit verfraaien. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op de beslepen gebitselementen (zgn. pijlers) passen, die grenzen aan een open ruimte in het gebit waar een gebitselement verloren is gegaan. De open ruimte wordt opgevuld met een brugtussendeel dat aan de kronen vastzit. Dit brugtussendeel wordt ook wel de ‘dummy’ genoemd. Het brugtussendeel kan één of meerdere gebitselementen vervangen.

Wanneer u een váste oplossing zoekt om ontbrekende tanden en kiezen te vervangen kan dit door middel van bruggen of kronen op natuurlijke tanden of op implantaten.

Cosmetisch Tandheelkunde 2: Kronen En Bruggen

De behandeling

De behandeling ten behoeve van het plaatsen van een kroon of brug bestaat uit 2 fases. Tijdens de eerste behandeling wordt het gebitselement beslepen en afgedrukt. De behandeling gebeurt in de regel onder lokale verdoving. Er wordt een tijdelijke kroon geplaatst met een speciaal ‘tijdelijk’ cement. Dit tijdelijke cement zorgt ervoor, dat wanneer de definitieve kroon klaar is de tijdelijke kroon eenvoudig van de tand kan worden verwijderd. Het valt aan te raden om naast de tijdelijke kroon geen tandenstokers te gebruiken, omdat daardoor de tijdelijke kroon zou kunnen loskomen.

Ten slotte wordt de gewenste kleur van de kroon of brug bepaald. De kleurbepaling kan in de praktijk worden gedaan of in het laboratorium van de tandtechnieker.

 Na het afdrukken van de kroon en gedurende de periode dat de noodkroon in de mond zit, kan het tandvlees enigszins gevoelig en geïrriteerd zijn. Dit verdwijnt meestal kort nadat de definitieve kroon geplaatst is.

Het maken van een kroon of brug gebeurt in het tandtechnische laboratorium en neemt ongeveer twee weken in beslag. De definitieve kroon of brug wordt vervolgens met een definitief cement vastgezet.

Het onderhoud van kronen en bruggen

De kronen en bruggen dienen in principe op dezelfde wijze gereinigd te worden als natuurlijke tanden en kiezen. Voor de brugtussendelen zijn speciale flossdraden verkrijgbaar (bv. de zgn. ‘Superfloss’) om deze goed te kunnen reinigen. Uw mondhygiënist(e) kan u hierover informeren.

Gebit Voor Na
Bij bovenstaande jongeman ontbreekt de kleine snijtand rechtsboven. De kleine snijtand linksboven is erg klein en niet in verhouding tot de rest van het gebit. Rechtsboven is een implantaat geplaatst waarop een kroon is vervaardigd. Op de linker kleine snijtand is tevens een kroon geplaatst. De deuk in de kaak van de ontbrekende snijtand rechtsboven is tijdens het implanteren opgevuld met bot vervangers.

Bel direct voor een afspraak

logo krt clibris blue-clinics knmt-gevisiteerd-klein knmt-gevisiteerd-klein

Lid van de KNMT (klachtenregeling), de NVVP, de NVVE, de NVT, de NVVRT en de NVOI

Website door: Donkeys & Co.