Cosmetische Tandheelkunde 1: Facings En Stralend Witte Tanden.

Cosmetische tandheelkunde, of esthetische tandheelkunde, is onder andere voor mensen die niet tevreden zijn over de stand, kleur of vorm van hun tanden of kiezen. Met cosmetische tandheelkunde wordt het uiterlijk van het gebit met tandheelkundige hulpmiddelen verfraaid. Hiervoor zijn vulmaterialen (composieten), kronen en facings beschikbaar. Hiermee kan de vorm, stand of kleur van uw tanden of kiezen verbeterd worden. In deel 1 van de blog over cosmetische tandheelkunde hebben we het over facings (zowel van porselein als van composiet).

Cosmetische Tandheelkunde 1: Facings En Stralend Witte Tanden

Wat zijn facings en waar worden ze voor gebruikt?

Een facing is een laagje vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. Dit laagje vulmateriaal is in diverse kleuren te krijgen waardoor de kleur van uw tand te benaderen is. Een facing kan de vorm of kleur van de tand veranderen. Hierdoor is het mogelijk afgebroken hoekjes te repareren, gele of bruine tanden weer wit te maken, spleetjes tussen tanden op te vullen of scheve tanden te maskeren.

In de meeste gevallen gaat een facing vijf tot tien jaar mee. Er zijn verschillende aspecten waardoor een facing minder lang mee zal gaan. Roken of koffie drinken zorgt ervoor dat een facing verkleurd. Het knarsen van de tanden of het nagelbijten kan ervoor zorgen dat een facing sneller slijt of beschadigd. Beschadigd deze, dan kan deze gerepareerd of in zijn geheel vervangen worden.

Het plaatsen van facings

Samen met uw tandarts kiest u de gewenste kleur van de facings en bekijkt u of u facings van porselein of composiet wilt laten maken. Bij facings van composiet gaat de tandarts direct met de gekozen kleur aan de slag, maar bij porselein is het proces bewerkelijker en moeten de facings in het tandtechnisch laboratorium gemaakt worden. In de meeste gevallen zal er door de tandtechnicus, in samenspraak met u en uw tandarts, de kleur worden bepaald die bij uw gebit en persoonlijke wens past.

Zowel bij een facing van keramiek als composiet moet er vaak een klein laagje van de tand worden weggeslepen. Dit is niet altijd noodzakelijk. De hoeveelheid tand die voor facings eventueel moet worden weggeslepen is echter veel kleiner dan de hoeveelheid tandweefsel die voor het plaatsen van kronen moet worden afgenomen. Dit is dan ook één van de grote voordelen van facings in vergelijking met kronen.

Facings Voor Na
Behandeling met composiet direct aan de stoel door Tandarts Fred van Leeuwen. Foto gepubliceerd met toestemming van de patiënt.

Na het plaatsen van een facing

Het zou zo kunnen zijn dat u even moet wennen aan de facing, maar uiteindelijk zal de facing aanvoelen zoals uw eigen tand. Ook het praten zal in het begin wat problemen kunnen geven, als de vorm van uw tanden veranderd is kunnen klanken vervormen. Dit gaat normaal gesproken na een paar dagen vanzelf over. U kunt met een facing in principe alles eten. Het is wel raadzaam om niet op harde materialen zoals zuurtjes of nagels te bijten. Dit kan schade aanbrengen aan de facings.

Een facing heeft geen extra onderhoud nodig. U zult, zoals altijd, uw gebit en de facings goed schoon moeten houden door te poetsen met een zachte borstel. U kunt tandenstokers, ragers en eventueel ook floss gebruiken om ook tussen uw tanden goed te kunnen reinigen.

De voor- en nadelen van porseleinen facings

Een groot voordeel van porseleinen facings is het natuurlijke aanzicht dat ze geven. Ze worden in tandtechnische laboratoria gebakken en kunnen daarom dus niet direct in de mond gemaakt worden. Een behandeling vereist altijd minimaal twee zittingen. Ook zijn ze minder gevoelig voor verkleuringen. De gemiddelde levensduur is normaal gesproken langer dan een facing van composiet.

Maar er zijn ook nadelen, zoals het eerdergenoemde feit dat er altijd een tweede afspraak nodig is voor de behandeling. Daarnaast zijn ze aanmerkelijk duurder dan de facings van composiet. Ze worden weliswaar geroemd om hun superieure kwaliteit, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Een groot nadeel is, mocht er iets gebeuren met de facings, dat ze heel lastig op een goede en degelijke manier te repareren zijn. Het kan dus zo zijn dat een beschadiging of breuk in de facing vraagt om een compleet nieuwe facing.

De voor- en nadelen van facings van composiet

Een facing van composiet bestaat uit kunsthars gevuld met glasdeeltjes. Deze glasdeeltjes bepalen de glans en slijtsterkte. Ze worden laag voor laag aangebracht en uitgehard, net zoals bij normale vullingen. Hierna worden de facings in de juiste vorm geslepen en gepolijst. Er zijn een aantal voordelen van facings van composiet, zoals het feit dat ze relatief goedkoop zijn, zeker ten opzichte van porseleinen facings. Er is ook maar één behandeling nodig voor het plaatsen en ze zijn gemakkelijk te repareren wanneer ze beschadigd of kapot zijn.

De nadelen van composiet facings zijn onder andere dat ze makkelijker verkleuren en over het algemeen een kortere levensduur hebben dan porseleinen facings.

Overleg met uw tandarts om te bepalen welke facings het beste bij u passen!

Bel direct voor een afspraak

logo krt clibris blue-clinics knmt-gevisiteerd-klein knmt-gevisiteerd-klein

Lid van de KNMT (klachtenregeling), de NVVP, de NVVE, de NVT, de NVVRT en de NVOI

Website door: Donkeys & Co.