Het trekken van tand of kies

Ondanks dat er tegenwoordig steeds meer mogelijk is om tanden en kiezen voor langere tijd te behouden, kan het toch noodzakelijk of wenselijk zijn dat er bij u een tand en/of kies getrokken moet worden. Waarmee dient u rekening te houden voor de behandeling? Wanneer er veranderingen zijn betreffende uw gezondheid en/of medicijngebruik, waarvan uw tandarts (mogelijk) niet op de hoogte is, dient u hem/haar hiervan -voor de geplande behandeling- op de hoogte te brengen.

Eventueel alcoholgebruik dient u vanaf de dag voor de behandeling te vermijden. Eventuele adviezen betreffende het stoppen of het juist wel nemen van bepaalde medicijnen dient u goed op te volgen. Het kan raadzaam zijn evt. zware lichamelijke inspanningen de dag/dagen van/na de behandeling uit te stellen.

Wordt er verdoofd bij het trekken van een tand of kies?

Er wordt normaalgesproken altijd verdoofd bij het trekken van een tand of kies.
Voordat de tand of kies wordt verwijderd, wordt de verdoving gecontroleerd en zonodig wordt er extra verdoofd. Het uitgangspunt is dat de behandeling zonder pijn wordt uitgevoerd.

Wordt er gehecht nadat een tand of kies is verwijderd?

In veel gevallen wordt er gehecht nadat een tand of kies is verwijderd. Hierdoor zal de genezing in veel gevallen beter verlopen en kunnen bepaalde complicaties (zoals nabloedingen) na de behandeling worden voorkomen.

Waarmee dient u rekening te houden na de behandeling?

Direct na de behandeling is het raadzaam niet gelijk naar huis te rijden of te lopen.U kunt het best een kwartiertje in de wachtkamer gaan zitten voordat u zich de straat op begeeft aangezien er direct na de behandeling altijd een risico bestaat op enige duizeligheid.

Ook kunt u iemand vragen u te begeleiden na de behandeling. Dit is zeker verstandig als u al een eerdere ervaring heeft betreffende duizeligheid of flauwvallen na een dergelijke behandeling. Als de verdoving is uitgewerkt kunt u weer eten en drinken. Als u warm eet of drinkt is het aan te raden dit eerst iets te laten afkoelen. Het mag warm doch ook weer niet te heet zijn. Dit om eventuele nabloedingen te voorkomen. De mond mag u de dag van de behandeling en de dag erna niet spoelen.

U kunt de tanden de dag van de behandeling ’s avonds gewoon poetsen. Ook de tanden of kiezen naast de getrokken tand of kies kunt u voorzichtig poetsen. Gebruik wat minder tandpasta dan normaal en als u wilt spoelen, dan doet u dit uiterst voorzichtig zonder de tong te gebruiken. Met voorovergebogen hoofd voorzichtig voor in de mond een beetje “husselen”.

Liever een beetje tandpasta in de mond laten zitten, dan dat u teveel spoelt. Het gaat erom dat de bloedprop in de wond niet uit de wond gespoeld wordt. Dit kan namelijk zeer pijnlijke nabezwaren veroorzaken. Ook de dag na de behandeling dient u op deze manier na het poetsen uiterst voorzichtig te “spoelen”.

Als er een gaas tussen de tanden geklemd is na de ingreep, dient u hierop een half uur stevig dicht te bijten. Dit om de bloeding te doen stelpen. Mocht de wond toch weer gaan bloeden, dan vouwt u een van de meegekregen gazen twee maal dubbel en legt deze stevig tegen de wond aan. Vervolgens bijt u dicht en houdt gedurende 15 min. stevig de druk op het gaas.

Zonodig kunt u dit enkele malen herhalen. Eventuele zwelling kunt u tegengaan door een coldpack of een met ijs (of bevroren erwten) gevulde theedoek/washand 5 minuten tegen de wang te houden en weer 5 min. eraf te houden. Dit kunt u meerdere malen herhalen.

Alcohol en aspirine dient u de dag van de behandeling te vermijden. Als evt. pijnstilling kunt u paracetamol of ibuprofen gebruiken. Het best kunt u hiermee beginnen op het moment dat de verdoving begint uit te werken.

Eventuele nabezwaren

Licht nabloeden, lichte zwelling en/of enige verhoging zijn vrij normale verschijnselen na het trekken van een tand of kies. Als er bloed uit de wond blijven stromen ondanks het dichtbijten op de gazen, sprake is van extreme pijn, een extreme zwelling ontstaan is, meer dan 38 c koorts ontstaat, of als u anderszins twijfels heeft omtrent het goede verloop van de genezing, neemt u dan contact met ons op.

Ook als de praktijk gesloten is kunt u ons voor echte spoedgevallen (wanneer deze niet kunnen wachten tot de volgende werkdag ) bereiken via ons mobiele nummer. Dit nummer wordt vermeld op ons telefonisch antwoordapparaat (tel.: 071 – 589 83 72). Patiënten zonder eigen tandarts kunnen voor spoedgevallen terecht bij de dienstdoende tandarts wiens naam en adres en telefoonnummer tevens worden vermeld op het antwoordapparaat.

Bel direct voor een afspraak

logo krt clibris blue-clinics knmt-gevisiteerd-klein knmt-gevisiteerd-klein

Lid van de KNMT (klachtenregeling), de NVVP, de NVVE, de NVT, de NVVRT en de NVOI

Website door: Donkeys & Co.