(Tand-)Implantaten: Hoe, Wat En Waarom?

Een implantaat in uw gebit is een titanium schroef die als kunstwortel in uw kaak geplaatst wordt. Dit betekent dus dat een implantaat de functie van uw tandwortel overneemt en kan gebruikt worden als basis voor kronen, bruggen of protheses. Implantaten worden al meer dan 50 jaar gebruikt om mensen van een stralend gebit te voorzien!

Wat is een implantaat en welke functie vervult het?

Zoals eerder gezegd is een implantaat (bijna) altijd van titanium. De reden hiervoor is dat titanium heel biocompatibel is en het lichaam het materiaal dus niet af zal stoten. Het bot zal direct tegen het implantaat aan groeien; dit heet osseointegratie. Veel implantaten worden met opzet ruwer gemaakt om de botgroei tegen en langs het implantaat te versnellen. Wanneer het implantaat ruwer is en de groei van het bot versnelt zal dit ook zorgen dat het implantaat steviger in het bot vast komt te zitten. Tegenwoordig helen ongeveer 98{e4309eb55c49d7455d06bbdea8986c6a2fca77dc7424b4e8d9a8d5baecffd3ca} van de implantaten succesvol in, maar vooral bij operaties voor botherstel of bij rokers kan dit percentage enigszins lager liggen. Er is gebleken dat ongeveer 95{e4309eb55c49d7455d06bbdea8986c6a2fca77dc7424b4e8d9a8d5baecffd3ca} van de implantaten een levensduur hebben van tien jaar of langer. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de mondverzorging, een gezonde levensstijl en regelmatige controles bij de tandarts.

 

Er zijn verschillende lengtes en doorsnedes waarin implantaten verkrijgbaar zijn. Er zijn verschillende maten omdat het afhankelijk van uw persoonlijke situatie is welke u nodig heeft. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de beschikbare hoeveelheid bot en de te vervangen delen van het gebit. Het is dus zo dat een kleine snijtand een kleiner implantaat vereist terwijl er voor een kies een groter implantaat gebruikt moet worden. Normaal gesproken heeft een implantaat een doorsnede van drie tot zes millimeter en is de lengte tussen de vijf en 16 millimeter.

(Tand-)Implantaten: Hoe, Wat En Waarom?

Waarvoor worden implantaten gebruikt?

Over het algemeen kunnen implantaten in veel verschillende situaties gebruikt worden. Het kan bijvoorbeeld een steunpunt voor een brug of beugel zijn of een enkele tand vervangen om open ruimtes op te vullen zodat uw tanden niet scheefgroeien en u een mooi egaal gebit behoudt. Bij een vervanging van één tand of kies wordt het implantaat geplaatst om hier vervolgens een kroon op vast te schroeven of te lijmen. Dit zorgt ervoor dat een enkele tand of kies vervangen kan worden zonder dat de naastgelegen tanden of kiezen ook behandeld moeten worden.

 

Wanneer er drie of meer tanden of kiezen direct naast elkaar ontbreken, kunnen er ook twee implantaten geplaatst worden die als pijler dienen voor een meerdelige brug. Op deze manier kunnen drie, vier of meer gebitselementen met behulp van twee implantaten worden vervangen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer u een ongeval heeft gehad of wanneer er uit noodzaak tanden verwijderd zijn. Zelfs kunstgebitten kunnen vastgezet worden met implantaten, dit wordt ook wel een ‘klikgebit’ genoemd. Meestal worden er in de onderkaak twee of vier implantaten geplaatst. Op deze implantaten worden drukknopjes of een steg (staaf-huls) geplaatst. Het voordeel van een ‘klikgebit’ is dat het stevig vastzit en u zich dus geen zorgen hoeft te maken over het losschieten van uw kunstgebit. Het ‘klikgebit’ kan wel uitgenomen worden wanneer u het wilt schoonmaken. Het is ook gebleken dat dragers van een ‘klikgebit’ gemakkelijker kunnen kauwen omdat er weinig tot geen voedsel onder de rand van ‘klikgebit’ komt en het niet storend beweegt tijdens het eten. In de bovenkaak is het voordeel van een ‘klikgebit’ dat het verhemelte open kan blijven, wat ervoor zorgt dat er minder smaakverlies is in vergelijking met een gewone volledige boven-prothese. Bij een gewone boven-prothese is het verhemelte geheel gesloten, wat de smaaksensatie tijdens het eten nadelig beïnvloed.

 

Het is ook mogelijk om een volledige brug op meerdere implantaten te plaatsen die de gehele tandboog omvat. Dit wordt ook wel ‘all-on-four’ of ‘all-on-six’ genoemd. Deze brug is over het algemeen gemaakt van keramiek en is in tegenstelling tot het ‘klikgebit’ verschroefd of gecementeerd op de implantaten en niet uitneembaar. De gehele tandboog wordt uit één stuk vervaardigd.

Wanneer kan een implantaat geplaatst worden?

Er zijn een aantal voorwaarden waar u en uw gebit aan moeten voldoen alvorens een implantaat geplaatst kan worden. Zo moet de grootste groei van uw botten voorbij zijn. Dit is meestal vanaf 18 – 23 jaar, maar dit is afhankelijk van geslacht en locatie. Ook moet er gekeken worden of u voldoende gezond kaakbot heeft. Wanneer de tandarts een tand of kies trekt slinkt het kaakbot namelijk in. Het kaakbot wordt hierdoor niet alleen smaller, maar ook lager. De diameter en lengte die een implantaat heeft is afhankelijk van de botkwaliteit en de hoeveelheid krachten die ze te verduren gaan krijgen. Het schroefdeel van een implantaat moet volledig in het kaakbot geplaatst worden en in kaken die geslonken zijn kan dit niet altijd. Dit betekent meestal dat de kaak aan de wangzijde te smal geworden is waardoor het plaatsen van een implantaat niet mogelijk is. Indien er te weinig ruimte is kan een kaakholte opgevuld worden met kunstbot. Dit heet een sinuslift. De implantoloog kan ook tegelijkertijd met het plaatsen van de implantaten een botherstel operatie uitvoeren om dit op te lossen.

 

Ook het tandvlees rondom de overige tanden en kiezen moet gezond zijn. Wanneer u last heeft van ontstoken tandvlees moet dat eerst behandeld worden alvorens het implantaat geplaatst kan worden. De bacteriën die tandvleesontstekingen veroorzaken kunnen namelijk ook het weefsel rondom het implantaat infecteren en dus ook ontstekingen en botverlies veroorzaken. Het is ook erg belangrijk dat uw lichaam gezond is. Het gebruik van medicijnen of een slechte gesteldheid in het algemeen kunnen een reden zijn om geen implantaten te plaatsen. Medicijnen die gebruikt worden om botontkalking tegen te gaan kunnen een probleem vormen. In het geval dat u deze medicijnen langer dan vier jaar gebruikt heeft, is het meestal niet mogelijk om te implanteren. Ook bloedverdunners kunnen een obstakel vormen. In de meeste gevallen moet u stoppen met het slikken van de bloedverdunners alvorens de behandeling gestart kan worden. Het belangrijkste is dat u altijd overlegt met uw tandarts over uw persoonlijke situatie en omstandigheden die de behandeling kunnen beïnvloeden. Er zijn best wat factoren die ervoor kunnen zorgen dat het plaatsen van een implantaat niet mogelijk is of niet aangeraden wordt.

 

Voor én na de behandeling is het natuurlijk belangrijk om uw gebit altijd goed en zorgvuldig te verzorgen. Reinig uw gebit regelmatig en vergeet niet elke tand en kies mee te nemen tijdens het poetsen. Heeft u moeite met het vinden van de juiste manier om uw gebit te onderhouden? Maak een afspraak met uw tandarts of mondhygiënist en vraag advies!

Bel direct voor een afspraak

logo krt clibris blue-clinics knmt-gevisiteerd-klein knmt-gevisiteerd-klein

Lid van de KNMT (klachtenregeling), de NVVP, de NVVE, de NVT, de NVVRT en de NVOI

Website door: Donkeys & Co.