Het Bleken van Tanden en Kiezen

Een wit en stralend gebit is een gewild fenomeen in de maatschappij. Er is een groot aanbod van bedrijven die u beloven dat u binnen een uur hagelwitte tanden en een stralende glans op uw gebit heeft. Helaas is dit niet altijd mogelijk en kan het zelfs schade aanbrengen aan uw gebit wanneer u niet goed geïnformeerd bent voordat u een bleekbehandeling ondergaat. Wanneer u een bleekbehandeling overweegt is het verstandig om eerst met uw tandarts of mondhygiënist te overleggen wat de mogelijkheden voor u zijn.

Help, mijn tanden verschillen van kleur!

Het kan zijn dat uw tanden niet allemaal van dezelfde kleur zijn. Soms wijken tanden of kiezen zelfs duidelijk van elkaar af qua kleur. Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. De kleur en dikte van uw tandbeen is vooral bepalend voor de kleur van uw tand of kies. Het glazuur wat zich op uw tanden bevindt is nagenoeg altijd doorzichtig met een witte waas. Uw hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen, waardoor deze vaak ook duidelijk geler zijn dan de rest van uw tanden en kiezen. Naarmate u ouder wordt zullen uw tanden ook van kleur veranderen, omdat de vorming van tandbeen door blijft gaan terwijl uw glazuur juist dunner wordt door slijtage door de jaren heen.

Het Bleken van Tanden en Kiezen

Kleurstoffen in voeding, drank en de invloed van roken

De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De één heeft wittere tanden dan de ander. Sommige mensen hebben gele of zelfs bruine of grijze tanden en kiezen. Dit verschilt dus per persoon maar is ook sterk afhankelijk van de verzorging van uw gebit. Drinkt u veel koffie of bent u een roker? Dan is de kans groot dan uw tanden een grotere verkleuring vertonen dan die van bijvoorbeeld uw collega die geen koffie drinkt en niet rookt. Uw tanden zullen er donkerder uit gaan zien wanneer de kleurstoffen uit voedingsmiddelen uw tanden of kiezen binnendringen. Frisdranken, koffie, thee en kleurstof bevattende etenswaren kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw tanden sneller verkleuren. Door de consumptie van deze middelen kunnen er barsten in het glazuur ontstaan wat er weer voor zorgt dat de kleurstoffen makkelijker uw tand of kies kunnen binnendringen. Aanslag aan de buitenkant van uw tand wordt eveneens veroorzaakt door koffie, thee, wijn en roken. Deze uitwendige verkleuringen kunnen verholpen worden met een professionele gebitsreiniging door uw tandarts of mondhygiënist. Vraagt u bij ons eens naar de mogelijkheden van een professionele gebitsreiniging.

Verschillende bleekmethodes

Tanden kunnen witter gemaakt worden op verschillende manieren. Dit is meestal afhankelijk van de mate en oorzaak van de verkleuring van uw tanden en de best passende methode voor uw gebit. Afhankelijk van de mate van verkleuring kan de totale behandeling variëren van één uur tot zes weken. Er zijn twee verschillende methodes om uw tanden of kiezen te bleken: het bleken van binnenuit bij een verkleurde dode tand en het bleken van buitenaf bij een verkleurde levende tand. Uw tandarts kan u adviseren welke methode en middelen het beste toegepast kunnen worden op uw tanden en kiezen.

Het bleken van levende tanden van buitenaf

Dit is de meest voorkomende manier van bleken. Bij deze methode maakt de tandarts gebruik van waterstofperoxide of een speciale bleekgel die op de tanden en kiezen aangebracht wordt. De bleekbehandeling bij de tandarts begint met het tandsteenvrij maken van uw gebit, waarna de te bleken tanden en kiezen worden gepolijst. Hierna zult u een mondexpander in uw mond geplaatst krijgen om de te bleken tanden of kiezen vrij te leggen en ervoor te zorgen dat enkel de gewenste tanden gebleekt zullen worden. Het bleekmateriaal wordt aangebracht op uw tanden en verwarmd met een speciale lamp om het bleekproces te versnellen en een optimaal resultaat te leveren. Uw gebleekte tanden zullen hierna gepolijst worden en er zal een fluoridelaag aangebracht worden.

Bleken met behulp van bleeklepels thuis

U kunt ook thuis uw tanden bleken met behulp van een bleeklepel in combinatie met bleekgel. Bij uw eerste bezoek aan de tandarts worden er afdrukken van uw gebit genomen, waarna de afdrukken in gips uitgegoten worden. Deze afdrukken vormen de basis voor de bleeklepel, welke gevormd wordt naar het gebit. Vervolgens krijgt u uitleg over het correct verspreiden van de bleekgel over de bleeklepel en dan kunt u voortaan thuis uw tanden bleken!

Het bleken van dode tanden van buitenaf en van binnenuit

Dode tanden zijn tanden waarbij de zenuwvezels en bloedvaatjes in de wortel zijn afgestorven. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen na een harde klap of val of na een wortelkanaalbehandeling. Alvorens de tand van binnenuit gebleekt wordt zal uw tandarts eerst de vulling uit de tand of kies verwijderen. Hierna wordt een mengsel met bleekmiddel aangebracht in de tand die direct afgesloten wordt met een tijdelijke vulling. Op deze wijze duurt het bleekproces van uw tand of kies enkele dagen. Wanneer het gewenste resultaat bereikt is zal de tand of kies afgesloten worden met een permanente vulling.

Na de behandeling

Na het ondergaan van een bleekbehandeling wordt het aangeraden om een aantal dagen af te zien van de consumptie van producten die veel kleurstoffen bevatten. Denk hierbij aan wijn, koffie, thee en andere producten of middelen die veel kleurstoffen bevatten die het resultaat aan kunnen tasten. Roken is eveneens zeer schadelijk voor pas gebleekte tanden of kiezen, dus het is verstandig om hier gedurende een aantal dagen compleet van af te zien. Uw tanden zullen waarschijnlijk enigszins gevoelig aanvoelen na de behandeling, dus het drinken van erg koude dranken wordt niet aangeraden. Het is belangrijk om te weten dat de verkleuring van uw tanden en kiezen ook na het bleken door zal blijven gaan, waardoor een permanent resultaat moeilijk tot niet te garanderen is. Over het algemeen blijven de resultaten van een bleekbehandeling 2 tot 3 jaar gehandhaafd wanneer u een goede mondhygiëne en normale blootstelling aan verkleurende voedingsmiddelen in acht neemt.

Raadpleeg altijd uw tandarts of mondhygiënist wanneer u een bleekbehandeling wilt ondergaan en overleg welke behandeling het beste resultaat zal leveren voor uw gebit. Het is belangrijk dat u de behandeling goed geïnformeerd ondergaat en uw tandarts weet precies wat de beste manier van bleken voor uw tanden of kiezen is. Bij Van Leeuwen Tandartsen kunt u uw tanden en kiezen professioneel laten bleken en bent u verzekerd van een goede mond- en nazorg. Informeert u eens naar de mogelijkheden!

Bel direct voor een afspraak

logo krt clibris blue-clinics knmt-gevisiteerd-klein knmt-gevisiteerd-klein

Lid van de KNMT (klachtenregeling), de NVVP, de NVVE, de NVT, de NVVRT en de NVOI

Website door: Donkeys & Co.