Een Beugel: Hoe, Wat En Waarom?

Staan uw tanden scheef, naar voren of juist te ver naar achteren? Dan is een beugel mogelijk een uitkomst voor u. Een beugel kan ervoor zorgen dat uw tanden netjes recht naast elkaar komen te staan zodat u weer vol zelfvertrouwen uw gebit kunt laten zien. Ook als er te weinig ruimte is in uw mond of wanneer de kiezen niet goed op elkaar passen kan een beugel de juiste oplossing zijn. Een beugelbehandeling, ook wel een orthodontische behandeling genoemd, wordt uitgevoerd door een tandarts of orthodontist.

Wanneer heeft u een beugel nodig?

Een beugel kan scheve tanden weer recht zetten. Rechte tanden kunnen een fijner aangezicht geven en ervoor zorgen dat u uw tanden makkelijker kunt schoonmaken. Een regelmatig gebit kan er ook voor zorgen dat u beter kunt kauwen, lachen en praten. Wanneer uw tanden of kiezen scheef staan kan het zijn dat u soms pijn of een ongemakkelijk gevoel ervaart bij bovengenoemde activiteiten. Mondgewoonten zoals duimen, tongpersen of het gebruik van een fopsteen kunnen er voor zorgen dat de vorm en stand van uw kaak, tanden en kiezen aangetast wordt. Ook een ongeval of het vroegtijdig verlies van melktanden kan ervoor zorgen dat uw tanden een andere positie aannemen dan gewenst is. Steeds meer volwassenen kiezen voor een beugel omdat ze niet tevreden zijn met de stand van hun gebit of door een ongeval waardoor het gebit scheef is gaan staan.

Bij de meeste kinderen wordt de behandeling gestart wanneer de laatste melkelementen gewisseld zijn. Wanneer er sprake is van een groeiachterstand in de onderkaak, kan het zijn dat er eerder gestart wordt met een beugel, om tijdens de groeispurt de groei van de onderkaak te beïnvloeden met een zogenaamde ‘activator’ of blokbeugel.

Voorafgaand aan de behandeling

Een behandeling begint altijd met een vooronderzoek. De tandarts of orthodontist maakt een analyse, behandelplan en begroting voor uw specifieke situatie. Tijdens het vooronderzoek worden er foto’s en gebitsmodellen van uw gebit gemaakt.

Na het vooronderzoek volgt een vervolgafspraak. Tijdens deze afspraak worden het behandelplan en de begroting besproken. In het behandelplan staat welk type beugel er geplaatst zal worden en hoe lang deze gedragen moet worden. De duur van het dragen van een beugel is in het geval van een uitneembare beugel afhankelijk van de frequentie waarop deze gedragen wordt en of u zich daaraan houdt. Zoals eerdergenoemd, speelt bij kinderen de wisselfase en groei ook een rol.

Op de begroting staan de behandelcodes en prijzen die horen bij de voorgestelde behandeling. In sommige gevallen moeten er meerdere beugels geplaatst worden om het gewenste resultaat te bereiken.

Een Beugel: Hoe, Wat En Waarom?

Verschillende soorten beugels

Er zijn verschillende redenen waarom een beugel geplaatst moet worden, dus zijn er ook verschillende soorten beugels. De soort beugel die u krijgt is afhankelijk van uw situatie. Hieronder worden de twee meest bekende soorten beugels uitgelicht.

De slotjesbeugel

De vaste beugel, ook wel slotjesbeugel genoemd, kan door de drager niet uit de mond gehaald worden. De slotjesbeugel bestaat uit slotjes (brackets) die op de tanden worden geplakt. In sommige gevallen worden er metalen ringetjes om de kiezen geplaatst. Deze slotjes en ringen zorgen voor een houvast voor de draad die in de slotjes gelegd wordt. Deze draden zijn erg flexibel, thermisch gevoelig en hebben een soort ‘vormgeheugen’. Deze draad zorgt ervoor dat de tanden geleidelijk en met minimale gevoeligheid verplaatst worden. De tanden worden door hun omliggende bot- en steunweefsels naar de gewenste positie in het kaakbeen verplaatst zonder dat u er veel pijn van ondervindt.

Het plaatje

Het plaatje is een uitneembare beugel. Dit betekent dat de drager de beugel zelf in en uit kan doen. Uitneembare beugels zijn gemaakt van kunsthars waarin metalen draden zijn bevestigd. Bij het plaatje sluit de kunsthars volledig aan uw gehemelte aan. Aan de kunsthars zitten metaaldraden bevestigd om het plaatje houvast te geven in uw mond en veerkrachtige draden die de tanden en kiezen kunnen verplaatsen naar de gewenste positie. Vaak wordt een plaatje gebruikt om uw bovenkaak breder te maken. Wanneer dit het geval is zit er een schroef in de beugel die open kan worden gedraaid. Het plaatje kan het best dag en nacht gedragen worden voor een optimaal en snel resultaat. Wanneer u uw tanden poetst dient u het plaatje uit uw mond te halen zodat u alle tanden en kiezen goed kunt bereiken.

Overige beugels en behandelingen

Er zijn verschillende andere soorten beugels en behandelingen die, afhankelijk van de situatie, ingezet kunnen worden. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van een buitenboordbeugel, ook wel headgear genoemd. Dit is een uitneembare beugel met een metalen boog die aan de eerste grote kiezen in de bovenkaak bevestigd wordt. De buitenboordbeugel wordt met een elastiek in de nek of een kapje op het hoofd gebruikt om de beugel naar achteren en omhoog te trekken.

Er zijn ook verschillende manieren om het bereikte resultaat te behouden, zoals een nachtbeugel of een retentiespalk. Een nachtbeugel is een plastic hoes die over de tanden en kiezen geschoven kan worden, zodat deze niet kunnen verschuiven. Een retentiespalk is een metalen draad dat achter de tanden geplaatst wordt om deze op hun plek te houden na de behandeling. Het voordeel van een retentiespalk is dat dit gemakkelijk geplaatst kan worden, maar het nadeel is dat deze los kan komen zodra u bijvoorbeeld op iets hards bijt.

In sommige gevallen is het noodzakelijk om naast de beugelbehandeling ook chirurgisch te behandelen. Het komt ook voor dat er implantaten geplaatst worden om de beugel te verankeren.

De retentieperiode

De retentieperiode begint wanneer uw beugel verwijderd wordt. Meestal worden tegen het eind van de beugelbehandeling spalken achter de boven- en ondertanden geplakt. Dit zijn hele dunne gevlochten draadjes die met lijm aan de tanden bevestigd worden. Deze spalken geven uw tanden de juiste ondersteuning om in de rechte positie te blijven waarin de beugelbehandeling ze gebracht heeft. Als een draad loskomt dient u direct een afspraak te maken met uw tandarts zodat het weer vastgezet kan worden. Wanneer een draad langdurig loszit kunnen de tanden opnieuw gaan verschuiven en de beugelbehandeling tenietdoen.

Duidelijk overleg is essentieel

Wanneer uw tandarts u aanraadt om een beugelbehandeling te ondergaan of wanneer u hier zelf voor kiest is het verstandig om eerst goed te overleggen. De behandelingsduur, de soort beugel en de kosten zijn belangrijke onderwerpen om duidelijkheid over te hebben. In onze praktijk worden geen orthodontische behandelingen uitgevoerd, maar we hebben goede contacten met collega-orthodontisten in de buurt, waarheen we u kunnen doorverwijzen.

Bel direct voor een afspraak

logo krt clibris blue-clinics knmt-gevisiteerd-klein knmt-gevisiteerd-klein

Lid van de KNMT (klachtenregeling), de NVVP, de NVVE, de NVT, de NVVRT en de NVOI

Website door: Donkeys & Co.